Putkiposti järjestelmän ohjaus

Putkipostijärjestelmä tarvitsee toimiakseen aivot, jotka käskevät järjestelmää tekemään siltä halutut toimenpiteet. Sumetzberger-putkipostijärjestelmän ohjaukseen voidaan käyttää kahta vaihtoehtoista menetelmää:

 • MP10000-keskusyksikkö
 • PowerControl-järjestelmä

MP10000

MP10000-keskusyksikkö on yksinkertainen ja pienikokoinen laite, joka ohjaa koko putkipostijärjestelmää. Laite voidaan asentaa helposti esimerkiksi pääteaseman viereen tai vaikka puhaltimen läheisyyteen huoltotiloihin. MP10000-keskusyksikköä käytetään laajasti esimerkiksi vähittäiskaupan supermarketeissa ja se soveltuu mainiosti yksinkertaisten järjestelmien tarpeisiin. Järjestelmän ominaisuuksia voidaan säätää keskusyksikön pientä näyttöä ja näppäimistöä hyödyntäen tai vaihtoehtoisesti kytkemällä tietokone keskusyksikköön. MP10000-keskusyksikkö kerää jatkuvasti dataa järjestelmän toiminnasta, mutta sen muistikapasiteetti on rajallinen. Muistiin jäävästä datasta voidaan tehdä vikadiagnooseja ylläpidon yhteydessä.

PowerControl-järjestelmä

PowerControl-järjestelmä on Sumetzbergerin kehittämä nykyaikaisella, käyttäjäystävällisellä ja visuaalisella käyttöliittymällä varustettu putkipostin ohjausjärjestelmä, jonka tarjoamat mahdollisuudet ovat vertaansa vailla. PowerControl-järjestelmän PCEdit-käyttöliittymän kautta voidaan seurata ja valvoa reaaliaikaisesti toiminnassa olevaa järjestelmää, ohjata kaikkia putkipostijärjestelmän laitteita ja komponentteja sekä muuttaa järjestelmän asetuksia.

PowerControl-järjestelmän ydin on putkipostin päätietokone, joka sijoitetaan järjestelmän kannalta keskeisimpään paikkaan esimerkiksi linjansiirrinhuoneeseen. Putkipostijärjestelmän toiminnan seuraaminen ei rajoitu kuitenkaan ainoastaan päätietokoneeseen, sillä seurantaohjelma voidaan asentaa useisiin tietokoneisiin, jotka ovat yhteydessä putkipostin päätietokoneeseen organisaation sisäisen verkon avulla.

PowerControl-järjestelmä kerää jatkuvasti tietokantaansa yksityiskohtaista tietoa järjestelmän kaikista tapahtumista ja näitä tietoja voidaan tarkastella paikan päältä tai etänä VPN-yhteyden kautta. Käyttöliittymästä löytyvän haku- ja suodatustoiminnon avulla käyttäjät voivat tarkastella erilaisia järjestelmään liittyviä tilastoja ja raportteja esimerkiksi tietyn aseman, kapselin tai ruuhkatunnin lähetysmääristä ja odotusajoista, mikä auttaa merkittävästi järjestelmän jatkokehittämisessä ja tulevaisuuden tarpeiden tunnistamisessa. Kaikki raportit saadaan ulos järjestelmästä eri tiedostoformaateissa kuten PDF ja xlsx. Tietokannasta voidaan tehdä myös diagnooseja mahdollisista vika- tai häiriötilanteista, mikä helpottaa järjestelmän ylläpitoa ratkaisevasti.

PowerControl-järjestelmään voidaan liittää myös muita käyttökelpoisia ominaisuuksia, jotka helpottavat käyttäjän toimintaa:

RFID-hallinta

 • Kapselien rekisteröinti ja ohjelmointi
 • Kapselien kulkeman matkan mittaus ja automaattinen huoltoasemalle lähetys sekä kapselien kotiosoitteiden määritys, jolloin kapselit palaavat aina takaisin omaan yksikköönsä
 • Henkilökorttien ohjelmointi ja rekisteröinti sekä käyttöoikeuksien määritys
 • Laitteiden käyttömäärien seuranta ja automaattiset huoltokutsut määrätyn käyttömäärän täyttyessä

Automaattiset ilmoitukset

 • Järjestelmä lähettää automaattisesti sähköpostiviestin määritetyistä tapahtumista tallennettuihin sähköpostiosoitteisiin
 • Voidaan hyödyntää esimerkiksi kapseleiden huollossa. Kun kapseli saapuu kilometrimäärän tullessa täyteen huoltoasemalle, järjestelmä lähettää sähköpostin organisaatiossa kapseleiden huollosta vastaavalle henkilölle
 • Mahdolliset vikatilanteet

Toimintojen ajastus

 • Hyödynnetään esimerkiksi henkilöstön lomapäivien tai seisokkien aikana
 • Toiminnon avulla voidaan valittuna ajanjaksona poistaa tietyt asemat käytöstä ja ohjata liikenne muualle.
 • Voidaan käyttää myös siten, että valitun ajan jälkeen asema vaatii tunnistusta ennen kapselin luovutusta käyttäjälle
Sumetzberger kehittää PowerControl-järjestelmää jatkuvasti ja uudet päivitykset voidaan ladata asiakkaiden järjestelmiin etänä tai paikan päällä. PowerControl-järjestelmiä hyödynnetään yhtä lailla niin pienissä kuin isommissakin putkipostijärjestelmissä.

Kysely

Vastaamalla kyselyyn osallistut Leguano-paljasjalkakenkien arvontaa.