Putkiposti peruskomponentit

Asemat

Putkipostiasemat ovat käyttäjien näkökulmasta kuljetuskapseleiden lisäksi järjestelmän näkyvin ja olennaisin osa, koska varsinaiset lähetykset ja vastaanotot tehdään näitä laitteita käyttäen. Kuljetuskapselin lähetys tapahtuu siten, että käyttäjä syöttää aseman käyttöpaneeliin vastaanottajan osoitteen, minkä jälkeen kapseli lähtee liikkeelle. Kapselin lähetys voidaan tehdä myös täysin automaattisesti tai vain yhtä nappia painamalla. Tämä sopii tilanteisiin, joissa lähetyksen määränpää on aina sama.

Sumetzberger-putkipostiasemat voidaan myös varustaa helppokäyttöisillä kosketusnäytöillä, joihin voidaan tallentaa yleisimmin tarvittavat osoitteet pikavalinnoiksi. Tämä nopeuttaa lähetysprosessia entisestään.

Pääsääntöisesti kuljetuskapselit putoavat asemalle saapumisen jälkeen vastaanottokoriin, josta käyttöhenkilökunta noutaa kapselit käyttöönsä. Putkipostilla lähetetään kuitenkin yhä enemmän myös sellaista arkaluontoista materiaalia, joka ei missään tapauksessa saa päätyä vääriin käsiin. Tällöin voidaan hyödyntää Sumetzbergerin kehittämää Secure Receive-toimintoa, joka edellyttää vastaanottajalta ID-kortin vilautusta tai PIN-koodin syöttämistä ennen kuin asema luovuttaa kapselin käyttäjälle. Vastaanottokorin tilalle voidaan myös asentaa lukittava lokero. Asemille voidaan kytkeä erilaisia lähetyksen saapumisesta ilmaisevia optisia ja akustisia signaaleja.

Asemia on erityyppisiä käyttötarkoituksesta riippuen ja niitä voidaan helposti asentaa sekä olemassa oleviin kohteisiin että uudiskohteisiin. Putkilinja asemalle voi tulla joko katonrajasta tai suoraan lattian läpi aseman alapuolelta. Lisäksi asema voi olla ns. läpiajoasema, jolloin putkilinja jatkuu suoraan ylöspäin kerroksiin, joissa on niin ikään asemat.

Mallistostamme löydämme varmasti jokaiseen tarpeeseen sopivat laitteet!

Vaihteet, puhaltimet ja ilmanohjaus

Putkipostivaihde on laite, jonka avulla putkilinja voidaan haaroittaa esimerkiksi eri puolille rakennusta tai aluetta. Yleisimmin käytetty vaihdetyyppi on ns. 3-tie vaihde, joka erottaa yhden putkilinjan kolmeksi eri haaralinjaksi, joiden päihin voidaan kytkeä esimerkiksi erilaisia asemia käyttötarkoituksesta riippuen.

Sumetzberger-putkipostijärjestelmissä samaa vaihdetekniikkaa käytetään hyväksi myös puhaltimien ilmanpaineen ohjauksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puhallin pyörii aina samaan suuntaan, jolloin ilmavaihteen tehtävä on toteuttaa puhallus tai imu järjestelmän ohjauskäskyjen mukaisesti. Näin toteutettu järjestelmä säästää puhaltimeen kohdistuvia rasituksia, koska puhaltimen suuntaa ei tarvitse jatkuvasti muuttaa. Samalla järjestelmä on myös nopea, koska järjestelmä ei jää odottamaan puhaltimen pyörimissuunnan kääntymistä, vaan vaihde kääntää ilmanpaineen suunnan silmänräpäyksessä.

Mallistostamme löytyy laaja valikoima eri tehoisia puhaltimia, joista valitaan sopiva malli aina käyttötarkoituksesta riippuen. Puhaltimen valintaan liittyviä tekijöitä ovat putkilinjan pituus ja lähetettävien kapseleiden kuormapaino.

Kapselin kulkemaa nopeutta putkistossa voidaan säätää puhaltimen yhteyteen liitettävän taajuusmuuttajan avulla. Sumetzberger-putkipostijärjestelmät kiihdyttävät ja jarruttavat kapselin liikkeen hellävaraisesti.

Kapselit

Mallistostamme löytyy runsaasti erilaisia kuljetuskapseleita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Saatavilla on kunkin putkikoon kuljetuskapseleita sekä lyhyinä että pitkinä malleina. Kapseleihin on saatavissa myös erilaisia väritunnisteita tarpeen mukaan. Lisäksi mallistostamme löytyy erikoismalleja kuten täysin vuototiivis kapseli, automaattinen purkukapseli ja putkilinjan harjaus- ja desinfiointikapselit.

Sumetzberger-putkipostikapselit ovat lujarakenteisia ja niiden suunnittelussa on poistettu mahdollisuus kapselin avautumiseen kuljetuksen aikana. Kapseleiden kulkiessa putkistossa pitkiä etäisyyksiä, kitka kuluttaa kapseleiden kuluvia liukurenkaita ja tiivisteitä jatkuvasti. Huomaathan, että paras tae järjestelmän virheettömään toimintaan on varmistaa, että käytössä on jatkuvasti vain hyväkuntoisia kapseleita.

Kapselit voidaan pestä pesukoneessa ja ne voidaan myös desinfioida erilaisia aineita käyttäen. Pesussa tulee kuitenkin noudattaa tarkasti Sumetzbergerin pesuohjeita. Paras pesulopputulos kapseleille saadaan mallistostamme löytyvän pesuautomaatin avulla.

Mekalasi Oy pitää jatkuvasti varastossaan yleisimmin tarvittavia kapselimalleja ja niiden varaosia. Jos havaitset tarpeen kapseleiden huollolle, ota yhteyttä. Huollamme asiakkaidemme kapselit toimipisteessämme.

Kysely

Vastaamalla kyselyyn osallistut Leguano-paljasjalkakenkien arvontaa.