[ubermenu config_id="main" theme_location="menu-1"]
[ubermenu config_id="main" theme_location="menu-1"]

Suomeen asennetaan ensimmäinen WASPLab®-viljelyautomaatiolinjasto

Lokakuussa 2021 toimitettiin kaksi uutta WASP®-viljelyautomaatiolaitteistoa HUS Diagnostiikkakeskukseen. WASP® (Walk-Away Specimen Processor™) laitteisto on modulaarinen bakteriologian automaatiojärjestelmä, joka kattaa kaikki automatisoinnin osa-alueet. Tarina sai jatkoa nyt joulukuussa 2022, kun HUS Diagnostiikkakeskukseen toimitettiin kaksi uutta inkubaattoria. Tarkoituksena on kytkeä inkubaattorit ja kuvausjärjestelmä linjastoksi WASP®-viljelyautomaatiolaitteistojen kanssa. Linjasto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Bakteerien viljelyn automaation aste laajenee inkubaattorien sekä maljojen kuvaamiseen tekoälyä käyttävän ohjelmiston avulla.

Näytteen analysoinnin automatisoinnilla voidaan vähentää näytteenkäsittelyyn ja merkitsemiseen liittyviä virheitä, säästää aikaa ja kustannuksia. Automatisoimalla useamman vaiheen prosessista nopeutetaan työnkulkua, maksimoidaan laboratorion tehokkuutta, ja saadaan maksimaalinen tuki diagnostiselle päätöksenteolle ja siten parannetaan hoitoindikaatiota. Prosessin automatisointi pienentää myös inhimillisiä virheitä. 

WASPLab®-viljelyautomaatiolinjastojen valmistaja on Italiassa Bresciassa 1979 perustettu perheyritys. Copan valmistaa ja kehittää preanalytiikan laitteita ja automaatioratkaisuja bakteriologian, virologian ja molekyylibiologian tarpeisiin. Maailmanlaajuisesti WASPLab®-viljelyautomaatiolinjastoja on asennettu lähes 200 kappaletta. Copan kuljettaa laitteistot itse omilla rekka-autoillaan. Oma logistiikka on yksi osa laadunvarmistusta ja toimitusprosessista kokonaisvaltaisesti huolehtimista. Asennukseen liittyvä katselmus pidettiin noin kuukausi ennen varsinaisen asennuksen alkua. Tavoitteena oli varmistaa, että reitti olisi selvä.

Suurempi inkubaattoreista painaa yli 900 kiloa. Kuljettamiseen tarvittiin trukkia.

WASPLab®-viljelyautomaatiolinjaston asennuksen toteuttaa Mekalasin oma huoltohenkilöstö yhdessä Copanin kanssa. Mekalasilla on oma suomenkielinen huolto-organisaatio Suomessa. Ammattitaitoinen henkilökunta on tavoitettavissa sekä tarjoaa tarvittaessa käyttäjä- ja vikatukea. Koulutetut ja sertifioidut huoltajat suorittavat määräaikaishuollot laitteiston valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Laitteistojen asianmukainen huoltaminen on osa potilasturvallisuudesta huolehtimista. Oikein huollettu laite on turvallinen myös käyttäjilleen.
Suomen ensimmäisen WASPLab®-viljelyautomaatiolinjaston asentaminen on merkittävää. On hienoa toimittaa automaatioratkaisu HUS Diagnostiikkakeskukselle. Yhteistyö on alkanut yli kymmenen vuotta sitten. Digitalisaation aikakaudella myös mikrobiologian laboratorio voi valmistautua tulevaisuuteen. WASPLab® linjasto on räätälöity ja optimoitu vastaamaan laboratorion näytevirtojen ja työnkulun tarpeisiin.
Onnea uudesta WASPLab®-viljelyautomaatiolinjastosta!

Jaa tämä artikkeli

Samankaltaisia uutisia

Kysely

Vastaamalla kyselyyn osallistut Leguano-paljasjalkakenkien arvontaa.